Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Deelnemers gezocht!


Gezonde proefpersonen (man, 18-45 jaar) gezocht voor onderzoek “With help of my little friends”


Bij het LCAB, het Leiden Center of Applied Biosciences van Hogeschool Leiden, loopt een onderzoek naar de invloed van het darmmicrobioom op maagdarmklachten bij duursporters. Wij zijn partner in dit onderzoek. Wij verzorgen het voedingsgedeelte. Eerder namen wij ook al deel aan de observationele studie (fase 1): darmklachten bij duursporters tijdens de Leiden Marathon. 

Voor dit onderzoek (fase 2) zijn wij op zoek naar gezonde vrijwilligers die wél maagdarmklachten ervaren tijdens duurinspanning: hardlopers (man) tussen de 18 en 45 jaar. Het onderzoek duurt ongeveer 4 maanden waarbij u in totaal 5 keer langskomt in het Human Performance Lab van de Vrije Universiteit Amsterdam voor inspanningstesten.


Achtergrond onderzoek


Veel hardlopers, en ook andere duursporters, ervaren regelmatig maagdarmklachten tijdens en na duurinspanning. Tegelijkertijd worden aan probiotica positieve effecten toegeschreven in relatie tot deze klachten. Met dit onderzoek wordt gekeken naar de invloed van het gebruik van probiotica op de samenstelling van het darmmicrobioom en de metabolieten (eindproducten) in de darm bij gezonde atleten. Ook wordt gekeken of het gebruik van probiotica de prestatie kan verbeteren.


Het onderzoek houdt het volgende in:


  1. U neemt deel aan 2 maximale inspanningstesten met ademgasanalyse + 3 prestatietesten op de loopband.
  2. U gebruikt 14 weken lang het probiotica supplement (of de placebo).
  3. Tijdens de suppletieperiode geeft u via vragenlijsten inzicht in uw fysieke activiteiten gedurende het onderzoek, ook vult u wekelijks een vragenlijst in die gaat over uw gemoedstoestand.
  4. U blijft gedurende de suppletieperiode 3 keer per week trainen.
  5. Voor en na de suppletieperiode levert u fecesmonsters in.
  6. Door het invullen van een voedselfrequentievragenlijst (2x) verschaft u inzicht in uw voedingspatroon. Zie hier beneden voor het onderzoeksschema.


Wanneer kunt u deelnemen?


Mensen die deel kunnen nemen aan het onderzoek zijn gezonde, mannelijke hardlopers tussen de 18-45 jaar die tijdens duurinspanning maagdarmklachten ervaren én die bereid zijn alle testen te ondergaan en de probiotica te gebruiken. U bent uitgesloten van deelname als u medicatie gebruikt of lijdt aan een aandoening die uw bewegingsvrijheid kan beperken, zoals hartfalen en COPD of aan een maagdarmaandoening.

Deelname aan elke test (totaal 5) van het onderzoek zal in de regel 2,5 uur in beslag nemen.

Interesse? Kijk hier voor meer informatie en neem contact op met Karlijn te Poele, poele.te.k@hsleiden.nl, tel: +31648134024. De aanmelding voor het onderzoek sluit eind december.  Geplaatst op

20 november 2019