Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Leermodule Voeding & Sport volop in ontwikkeling

Sports Valley ontwikkelt samen met Wageningen Universiteit en de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU) een online leermodule Voeding & Sport voor trainers en instructeurs in de sport. Inmiddels werken al meer dan 8 Nederlandse sportbonden mee aan de module en zijn er nog meer geïnteresseerd.

Het doel is de trainers en instructeurs meer kennis over sport en voeding te bieden en om ze te leren hoe ze zelf kritisch na kunnen denken over (sport)voeding. De leermodule bestaat standaard uit 5 modules:

  1. 1. Introductie in sportvoeding
  2. 2. Energie, temperatuur en vocht
  3. 3. Macronutriënten
  4. 4. Micronutriënten
  5. 5. Supplementen

Daarnaast zijn er ook nog verdiepende modules over de fysiologie, bijvoorbeeld over de kracht van een spier of spiervezeltype. En submodules over de jeugd, fysieke beperkingen, team-, spel-, kracht-, of duursporten.

Sports Valley en de WUR leveren de inhoudelijke kennis en expertise aan. De technische invulling wordt gedaan door de projectleider van de Nederlandse Tour Fiets Unie (NTFU).

Bij de NTFU worden, samen met de sportbonden, ongeveer 30 verschillende instructievideo’s opgenomen. Zo presenteerde bijvoorbeeld Kiki Dee Konter namens de KNGU de video over de innameadviezen voor micronutriënten voor sporters, en wie er risico lopen op een tekort. In elke video komt een ander onderwerp aan bod. De trainers en instructeurs in de sport leren door het kijken van video’s, het lezen van teksten en het maken van opdrachten veel over (sport)voeding. Bijvoorbeeld over hoe je kunt inschatten hoeveel energie een bepaalde sporter nodig heeft. Waarom koolhydraten, vetten en eiwitten van belang zijn en hoe ze de sportprestaties kunnen verbeteren. Hoe je de vetverbranding kunt verbeteren en hoe je de vochtbalans het beste kunt herstellen voor, tijdens en na het sporten. Veelzijdige modules vol met relevante en wetenschappelijk onderbouwde informatie dus!

Oplevering

Naar verwachting is de basis online leermodule afgerond in juli 2021. De verdiepende modules (meer fysiologie) en submodules (jeugd, fysieke beperkingen, kracht-, duur-, spel-, teamsport) zijn naar verwachting klaar in oktober 2021.

Sportinnovator project

Dit project vindt plaats binnen het Sportinnovator Centrum en met behulp van een Sportinnovator Voucher (ZonMw). De deelnemende sportbonden zijn: Atletiekunie, Basketball Nederland, KNGU, KNKV, KNLTB, KNSB, Nederlands Handbal Verbond, Nederlandse Tour Fiets Unie en Nevobo.


Geplaatst op

8 juni 2021