Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Voedingsadvies voor geblesseerde sporters

Van september tot oktober 2018 heeft een groep studenten van de Wageningen University & Research gewerkt aan een gezamenlijk project van Sportinnovator Centrum Nutritional Status & Health en de KNVB Campus. Ze werkten in het kader van het vak ‘Academic Consultancy Training’ (ACT) aan een project over het optimaliseren van voedingsadvies tijdens het revalidatieproces van geblesseerde voetballers.

Na een uitgebreide literatuurstudie kwamen ze tot de conclusie dat een verhoogde eiwit inname en een adequate inname van koolhydraten en vet, het rehabilitatie proces zouden kunnen optimaliseren. Ook moeten de voetballers ervoor waken dat er geen micronutriënten (vooral vitamine C en D, calcium, antioxidanten en polyfenolen) tekorten ontstaan, want sommige van die micronutriënten zijn betrokken bij het blessure herstelproces, zoals het helen van de wonden en botten. Het lijkt echter niet nodig te zijn om meer vitamines in te nemen dan de richtlijn. Het innemen van supplementen met creatine en collageen blijkt wel interessant te zijn voor de optimalisatie van het herstel van sommige blessures.

Ook is het belangrijk dat de voetballers zich aan het advies houden van de sport diëtisten. Na interviews te hebben gehouden met sport diëtisten en geblesseerde voetballers blijkt het belangrijk om het voedingsadvies te visualiseren, ruimte te geven aan persoonlijke voorkeuren en ervoor te zorgen dat de voeding toegankelijk is.

Wij zijn Shani Sela, Babette Stroeken, Husein Al Anshori, Marthe Knijff en Wei Wu dankbaar voor het onderzoek dat ze verricht hebben!


Geplaatst op

8 november 2018