Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Voedingsadvies voor tienerzwemmers

Afgelopen maand heeft een team studenten van de universiteit van Wageningen het project ‘What to Eat for Swimming Speed’ afgerond. Ze hebben veel werk verzet en we zijn dan ook erg tevreden met het eindresultaat!

De studenten werkten in het kader van het vak ‘Academic Consultancy Training’ acht weken lang aan een project over de voedingsbehoeftes van tienerzwemmers. Nextline heeft een team van tienerzwemmers in de leeftijd van 14-18 jaar en wilde meer weten over voeding om de prestaties en gezondheid van deze zwemmers te optimaliseren. Ook waren ze benieuwd naar de extrinsieke en intrinsieke motivatie van de zwemmers om zich aan te houden aan richtlijnen van gezonde voeding.

Het project leverde heel wat op: een wetenschappelijk verslag, richtlijnen voor een videoclip en een aansprekende flyer met voedingsadviezen. Het verslag bestond uit een uitgebreid literatuuronderzoek naar de voedingsbehoeften van zwemmers. Macro- én micronutriënten kwamen aan bod. Ook werd de voedingsinname van de zwemmers gemeten met een app en vergeleken met de voedingsbehoefte. De zwemmers van Nextline bleken genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen, maar voor het optimale resultaat kunnen ze hun koolhydraat inname iets verhogen en de vetinname wat beperken.

De motivatie werd gemeten met een compacte vragenlijst. De ouders van de zwemmers spelen een grote rol in de beslissing van wat hun kinderen eten. Daarom informeert Nextline aan de hand van de gemaakte flyer ook de ouders over de voedingsbehoeften van hun kind. De zwemmers zouden graag meer kennis hebben van gezonde voeding en zijn gemotiveerd om zich te houden aan richtlijnen voor gezonde voeding als dat hun sportprestaties kan verbeteren. Het maken van een videoclip met een bekende sporter is een goede manier om aandacht te vragen voor voeding en de kennis hierover te vergroten.

Ter afsluiting hielden de studenten nog een pakkende eindpresentatie met een uiteraard gezonde lunch. Van Nextline kregen ze een mooie badmuts mee zodat ze zelf ook de zwemsport kunnen ontdekken. Wij willen het team studenten bedanken voor hun inzet en de mooie resultaten!

 


Geplaatst op

29 mei 2019