Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Algemeen

Voor iedere (top)sporter en zijn / haar begeleidingsteam zijn inzichten in gezondheid en belastbaarheid essentieel. Op basis van dit inzicht kan een trainings- of wedstrijdschema op- of bijgesteld worden om optimaal te kunnen trainen en te presteren en om overtraining te voorkomen. Voedingsstatus en slaaphygiëne spelen een cruciale rol hierin. Het centrale thema van het centrum is dan ook voedingsstatus en slaaphygiëne in relatie tot inspanning, herstel en adaptatie, en daarmee belastbaarheid en gezondheid van de sporter. De onderzoeksprojecten zijn gericht op het ontwikkelen en valideren van innovatieve concepten die support geven in trainings- en wedstrijdschema’s van (top)sporters.

 

Vertaling van sport naar zorg

De onderzoeksresultaten en innovatieve concepten zijn niet alleen bruikbaar voor topsporters en breedtesporters, maar ook in revalidatietrajecten van sporters en voor mensen die na een jarenlange inactieve leefstijl beginnen met bewegen. Dit geldt ook voor ouderen en voor patiënten die herstellen van een ziekte of operatie. Fysiologisch gezien zijn er veel overeenkomsten tussen voorbereiding op en het herstel van een fysiek zware sportinspanning en een grote operatie of ingrijpende behandeling. Het lichaam levert in beide gevallen een topprestatie, waarbij inzicht in de optimale belastbaarheid van belang is. We behalen een unieke synergie door de vertaling van onderzoeksresultaten bij sporters naar de zorg.

 

Werkwijze

In de onderzoeksprojecten wordt gewerkt volgens het 3V-principe. Dit staat voor verkennen (ophalen van de vraag), valideren (ontwikkelen van producten en testen in ‘proeftuinen’) en valoriseren (implementatie van nieuwe testen en tools in de sport(medische)praktijk).

Bekijk de projecten >

onderzoek-algemeen-1 onderzoek-algemeen-2