Een initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research

Projecten

NutriProfiel sporters

onderzoek-projecten-1

NutriProfiel geeft op basis van vitaminewaarden in bloed, gemeten in het laboratorium, en het voedingspatroon, vastgesteld met de Eetscore vragenlijst, een persoonlijk voedingsadvies. De Eetscore en het NutriProfiel voedingsadvies zijn ontwikkeld voor de gemiddelde Nederlandse bevolking. In dit project worden de Eetscore en het NutriProfiel voedingsadvies toegesneden op de sporter. Hiertoe wordt in eerste instantie de Eetscore aangepast op basis van literatuur en reeds beschikbare gegevens. De aangepaste Eetscore wordt in tweede instantie gevalideerd onder sporters. Daarnaast wordt onderzocht of het NutriProfiel voedingsadvies adequaat is voor sporters. Op basis van de resultaten wordt NutriProfiel Sporters ontwikkeld.


Voedingsadvies bij voetbalblessures

Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Sportinnovator Centrum KNVB Campus. Studenten van Wageningen University & Research werkten in het kader van het vak ‘Academic Consultancy Training’ aan het optimaliseren van voedingsadvies tijdens het revalidatieproces van geblesseerde voetballers. Het project heeft interessante en bruikbare resultaten opgeleverd!
What to Eat for Swimming Speed

Studenten van Wageningen University & Research werkten in het kader van het vak ‘Academic Consultancy Training’ aan een project over de voedingsbehoeften van tienerzwemmers. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met Nextline. De resultaten zijn zeer bruikbaar voor zowel Nextline als sportinnovator center Nutritional Status & Health.


Papendal Fit Food Meter

Voor dit multidisciplinaire project werkt Papendal samen met Sport Medisch Centrum Papendal (SMCP), Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en de Wageningen Universiteit (WUR). Het project wordt financieel ondersteund door de Provincie Gelderland binnen de subsidie- regeling sport en innovatie. Dit project heeft als doelstelling inzicht te geven in welke (nieuwe) parameters, die van invloed zijn op de fitheid van de (top)sporter, interessant en relevant zijn om te meten. Daarnaast wordt er onderzocht hoe de resultaten van deze metingen geïmplementeerd kunnen worden in de training. Aangezien veel parameters beïnvloed kunnen worden met voeding kan er met de resultaten van de Papendal Fit Food Meter een beter voedingsadvies gegeven worden ter ondersteuning van herstel en prestatie van topsporters.


Massive Open Online Course: Nutrition, Exercise and Sports

We ontwikkelen een zogenaamde ‘Massive Open Online Course (MOOC)’ met de naam: Nutrition, Exercise and Sports. Dit online vak zal in november dit jaar (2019) gelanceerd worden op edX, een wereldwijd platform voor onderwijs en leren waar online vakken van hoge kwaliteit worden aangeboden. Het vak heeft als doel de leerlingen te leren hoe voeding ondersteunend kan zijn bij sport en prestatie. Het vak kan door iedereen met interesse in voeding en sport worden gevolgd, bijvoorbeeld: sporters, coaches of sportdiëtisten. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: basis sportfysiologie en sportvoedingswetenschap, voedingsaspecten van sport (o.a. macronutriënten en energie metabolisme), voedingsstrategieën, micronutriënten en supplementen, en voeding en sport met betrekking tot gezonder ouder worden.


EatMyRide

We participeren in een project met de naam ‘EatMyRide’ samen met team EatMyRide, TeamSunweb, CS030, SportinnovatorNL-centrum Team NL InnovationCenter, Sportcentrum Papendal en Plat4Mation. EatMyRide is een te ontwikkelen app die kan voorspellen hoeveel, wat en wanneer wielrenners moeten eten voorafgaand, tijdens en na afloop van iedere sportactiviteit. Iedere wielrenner heeft een eigen profiel met informatie als gewicht, hartslagzones, VO₂ max en prestaties. Aan de hand van het profiel voorspelt de app voorafgaand aan iedere nieuwe rit nauwkeurig de energiebehoeften per minuut (en dus het voedingsadvies). Hierdoor kan voeding bijdragen aan het optimaliseren van hun prestatie en herstel. Bekijk hier het EatMyRide filmpje.